Skrzynki na mięso – jakie normy muszą spełniać pojemniki do transportu mięsa?

Skrzynki na mięso - jakie normy muszą spełniać pojemniki do transportu mięsa?

Transport żywności wymaga szczególnej ostrożności i dołożenia wszelkich starań, by ładunek nie zepsuł się w drodze. Jakie pojemniki powinniśmy wybrać do tego zadania? I jakie normy będą nas obowiązywać?

Jakie skrzynki do transportu mięsa?

Mięso i przetwory mięsne muszą mieć zapewnione specjalne warunki transportu. Wiadomo, że przy przewożeniu wszelkich produktów spożywczych powinny być zachowane wyjątkowe środki, by żywność nie zepsuła się w drodze, jednak w tym przypadku muszą być one jeszcze zaostrzone. Z tego powodu skrzynki na mięso, takie jak na www.erg-system.pl/kategoria/skrzynki-do-miesa-i-przetworow-miesnych, najlepiej nadają się do tego zadania. Spośród wielu rodzajów pojemników transportowych, te są produkowane ściśle w tym celu, więc charakteryzują się cechami, które w transporcie mięsa i jego przetworów są nieocenione.

Jakie powinny być pojemniki do transportu mięsa?

Takie skrzynki mają wiele istotnych zalet, jeżeli oczywiście wybierzemy te z górnej półki. A czym wobec tego powinny się odznaczać dobre skrzynki do transportu mięsa? Przede wszystkim trzeba zdawać sobie sprawę, że mięso dużo szybciej się psuje, kiedy nie ma dostępu tlenu, dlatego najlepiej zastosować skrzynki z otworami.

Muszą też być solidne, by wytrzymać bez uszczerbku nieraz znaczny ciężar przewożonego mięsa. I wreszcie warto się też odpowiednio zatroszczyć o organizację przestrzeni załadunkowej w pojeździe dostawczym. W tym celu warto wybrać taki typ skrzynek, które można składować piętrowo.

Jak powinno się przewozić mięso?

Transport mięsa, jak każdej w ogóle żywności, jest obostrzony wieloma przepisami. To, jak należy to robić, jest określane przez ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006 roku, rozporządzenie Parlamentu Europejskiego z 2002 ustanawiające procedury w sprawie bezpieczeństwa żywnościowego, inne rozporządzenie tej instytucji z 2004 w sprawie higieny środków spożywczych, konwencję o umowie międzynarodowego przewozu drogowego towarów, a także umowę o międzynarodowych przewozach szybko psujących się produktów.

Firmy zajmujące się przewozem żywności muszą też wdrożyć zasady systemu HACCP, który ma za zadanie oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Profesjonalna firma transportująca żywność powinna też postarać się o certyfikat ISO 22000, jako gwarancję, że w pełni realizuje ona system zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Przewożąc mięso, trzeba więc sprostać wielu wyzwaniom. Zobowiązani jesteśmy, by zapewnić odpowiednie do tego warunki,. Chodzi tu przede wszystkim o ochronę naszego cennego ładunku przed zanieczyszczeniami i szkodnikami, ale także uszkodzeniami mechanicznymi – w tym celu mięso musi być odpowiednio zabezpieczone. Do tego dochodzi jeszcze presja czasu, gdyż, jak wiadomo, produkty spożywcze trzeba przewozić w możliwie jak najkrótszym czasie, jako że wiele z nich ma krótkie terminy przydatności do spożycia.

W jakiej temperaturze przewozić mięso?

Kluczową kwestią dla stanu mięsa jest temperatura, w jakiej się je przewozi. Optymalna temperatura zależy od rodzaju ładunku. Świeże chłodzone mięso przewozimy w temperaturze od -1°C do +7°C. Nie dotyczy to mielonego, podrobów i drobnego mięsa – tu rozpiętość dopuszczalnych temperatur jest mniejsza, wynosi od -1°C do +3°C. Temperatura mięsa i podrobów mrożonych nie powinna wynosić więcej niż -12°C, natomiast temperatura mięsa i podrobów głęboko mrożonych musi być jeszcze niższa i nie powinna przekraczać -18°C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here